U bevindt zich op onze archief-website, voor actuele verhalen gaat u naar https://www.ambulancewens.nl

CBF

Wellicht heeft u al iets gehoord of gelezen over het CBF Keurmerk. Dit is een keurmerk dat toegekend wordt door het Centraal Bureau Fondswerving, aan organisaties die steunwaardig zijn. Het is een bewuste keuze van Stichting Ambulance Wens Nederland om geen CBF–Keurmerk aan te vragen. We hebben ons goed in het CBF-keurmerk verdiept en geconcludeerd dat er een aantal zaken niet passen bij het werk dat door ruim 195 vrijwilligers wordt verzet.

• De aanvraag van het keurmerk kost ons € 2.925,-

• Per jaar moeten wij tussen de € 890,- en € 1.770,- aan het CBF betalen (hoe meer donaties, hoe hoger dit bedrag)

• De hertoetsing kost € 2.925,-

• Voor een keurmerk is een accountantsverklaring nodig die ons ook een paar duizend euro per jaar zal kosten

• Het keurmerk moet elke 3 jaar opnieuw aangevraagd worden inclusief alle bijkomende kosten. Opvallende zaken CBF:

• Het CBF controleert niet of het geld dat een donateur geeft aan een goed doel, ook daadwerkelijk besteed wordt op de manier zoals het goede doel dat belooft.

• Het CBF is geen overheidsinstelling maar gewoon een particuliere stichting. Iedereen kan een dergelijk keurmerk starten als hij/zij dat zou willen.

• Het CBF zelf geeft 1.000.000 euro aan salarissen uit en nog eens 150.000 euro aan eigen promotie.

• Het CBF ontvangt per jaar totaal 1.700.000 euro van goede doelen. Geld dat dus door donateurs gegeven is aan goede doelen maar niet gaat naar diegenen voor wie het bedoeld is.

• Het CBF is al een aantal keer op de vingers getikt omdat ze ten onrechte aangaven bestedingen van goede doelen te controleren!

• Het CBF controleert eigenlijk alleen de jaarverslagen die door de goede doelen zelf worden aangeleverd en al gecontroleerd zijn door accountantskantoren.

Kortom, het CBF–keurmerk kost een hoop tijd en geld, geld dat dan dus niet besteed wordt waarvoor het bedoeld is. En tijd is juist iets dat onze wensaanvragers niet hebben. Zij kunnen niet wachten en zijn afhankelijk van onze snelheid.

Maar natuurlijk is het voor een stichting als Ambulance Wens Nederland ook volstrekt onmogelijk om een CBF–Keurmerk te hebben. Daarmee zouden we direct kosten maken die we nu juist níet willen maken en al helemaal geen kosten om salarissen, gebouw en promotie te betalen voor een andere organisatie die op geen enkele wijze bijdraagt aan het vervullen van laatste wensen.

Het controleren van de boeken kun je bij ons ook zelf doen. Deze staan netjes gepubliceerd op onze eigen site en zijn volledig transparant zoals het hoort. http://www.ambulancewens.nl/bestanden/jaarverslag2011.pdf

Je kunt toch nooit aan een patiënt uitleggen dat hij niet geholpen kan worden omdat het geld niet naar de wens kan gaan? Je kunt een donateur toch niet uitleggen dat het geld niet naar een wens gaat, maar naar een keurmerk?